De films… eentje in de kijker.
6 juni 1944: de grootste geallieerde operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog begon in Normandië, Frankrijk. Deze regio werd in de periode van eind 1943 tot augustus 1944 de belangrijkste plek in de wereld. Slechts weinig mensen weten precies alle details van deze operatie, ook wel bekend als Operatie Overlord. Op het grote scherm komt de invasie door diverse filmtechnieken als animatie, CGI en live actie tot leven.
De film laat zien hoe deze landing de wereld veranderde. Ontdek de geschiedenis, de militaire strategie, de wetenschap, technologie en de menselijke input. De film is een eerbetoon aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid.
Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 in Normandië en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd.
De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. Hierna werden diverse operaties ondernomen waardoor de Duitse linies definitief werden gebroken. De weg naar Parijs lag open en de Franse hoofdstad werd ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.
De eerste dag van Overlord werd aangeduid met ‘D-Day’, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie.
De IMAX-film D-Day, Normandy 1944 brengt D-Day en de ‘Battle of Normandy’ op bijzondere wijze in beeld. Gebruik makend van CGI, animatie en live action worden de achtergrondsituatie, de Atlantik Wall en de militaire strategie helder uitgelegd. En als rode draad door de film lopen de vijf sleutelfactoren die leidden tot de overwinning: Liberty Ship; C-47 Sky Train; 2½ ton Truck; de Bulldozer en de Jeep.
In vijf hoofdtukken wordt het waarom, hoe, waar en wanneer, tegen welke prijs en met welke erfenis D-Day en de ‘Battle of Normandy’ uiteen gezet. Dat gebeurt via een sterke storytelling waarmee schrijver, regisseur en producer Pascal Vuong diverse prijzen won (Best Film for Lifelong Learning, Best Visual Effects, Best Sound Design en Best Original Score).
“De landing in Normandië was dus geen keerpunt en zelfs niet het begin van het einde. Maar ze maakte de bevrijding van West-Europa mogelijk, die zelfs sneller gebeurde dan verwacht.”
Mythes van WO II: was D-day het échte keerpunt van de oorlog?
“Kort na middernacht, op 6 juni 1944, sprongen meer dan twintigduizend Britse en Amerikaanse parachutisten de pikzwarte nacht in. Zij zouden de eerste geallieerden worden die voet op Normandische bodem zetten en zo D-day inzetten. Vandaag, net iets meer dan 75 jaar later, werd die nacht herdacht met een nieuwe massasprong op Sainte-Mère-Église. Meer dan negenhonderd parachutisten sprongen uit zeventien vliegtuigen ter herinnering van hun collega’s en die o zo belangrijke dag.”