Maarten Luther

Wie was Maarten Luther?

500 jaar geleden leefde in Duitsland iemand, die heel beroemd werd: Maarten Luther. Dit filmpje gaat over zijn leven en over zijn grote ontdekking.

Wikikids Maarten Luther

“BRIEF AAN DE CHRISTENEN IN NEDERLAND, JULI 1523
Luther had in ons land al vroeg veel vrienden, met name, in de tot zijn congregatie behorende Augustijnenkloosters. Een middelpunt van ‘Lutheranij’ was wel speciaal het klooster te Antwerpen. Hier, in de erflanden van keizer Karel V, zette echter ook de inquisitie in na de rijksdag te Worms (1521). Het Antwerpse klooster werd met de grond gelijk gemaakt. Veel monniken vluchtten, meerderen herriepen. Twee van hen die standvastig bleven, Hendrik Vos en Jan van den Esschen, werden 1 juli 1523 op de Markt te Brussel verbrand – de eerste martelaren voor de zaak der Hervorming. Luther ontving het bericht van hun dappere dood met ontroering en blijdschap. Het maakte de dichter in hem wakker: aan hen wijdde hij zijn eerste lied, ‘Ein neues Lied wir heben an’. Bovendien publiceerde hij een brief ‘an die Christen ym Nidderland’. De oorspronkelijke tekst is te vinden in de Weimarer Ausgabe 12, S.77-80.”

Wikipedia over maarten Luther

Schooltv Maarten Luther 

Beeldenstorm. Vijfhonderd jaar geleden werd er in de Nederlanden maar één geloof toegestaan. Het katholieke geloof. Totdat Luther met zijn geloofsgenoten daar tegen protesteerden. De protestanten. Die strijd kwam tot een climax tijdens de Beeldenstorm in augustus 1566. De protestanten plunderden en molesteerden katholieke kerken om zo hun eigen richting te kunnen nemen. Toen waren in de Noordelijke Nederlanden de rollen omgedraaid en moesten de katholieken zich terugtrekken in schuilkerken. Dolores bezoekt in Amsterdam de stille getuigen van deze keiharde strijd.

In de voetsporen van Maarten Luther (Fragment EO Visie)

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .