Garnaalvisser en visserij

Paardenvisser  (bekijk zeker ‘video’)

Garnaalvisser te paard

garnaalvisser te paard: Van begin tot einde

garnaalvissen

de laatste garnaalvissers

Op hun mastadont van een trekpaard trotseren ze weer en wind om de lekkerste garnalen te vangen… We geven je alvast een idee van hun zware werkdagen. Als je hen in levende lijve aan het werk wil zien, moet je naar het strand van Oostduinkerke.

Optocht garnaalvissers

Visserijmuseum Oostduinkerke

Purusgarnaal

Willy Versluys

Willy Versluys bezit vijf vissersboten. Elke dag treffen zijn vissers soorten aan in hun netten die ze tot enkele jaren geleden nooit vingen.

Oude Belgische Visserijkotters

Vissers en vissen

Garnaalpelmachine

Garnalen pellen 1

Garnalen pellen 2

Garnalen pellen 3

Aquarium visserijmuseum

Etenstijd in aquarium bakboordzijde van het Nationaal Visserijmuseum

Visserij Noordzee garnalen

De vangst van de Noordzee garnalen (Crangon crangon) in beeld gebracht door Klaas Puul B.V.

Tonvisserij

Een impressie van de tong visserij. Gevangen door de WR212 (van der Burg) en rechtstreeks vanuit zee geleverd aan Veltman Vis, Harlingen.

Vlaanderen Vakantieland
Vlamingen zijn Bourgondiërs, het is een cliché, maar we moeten bekennen: we eten en drinken graag, en véél. In Lekker Weg maakt Lies Martens voor Vlaanderen Vakantieland een culinaire Ronde van Vlaanderen. Als je in West-Vlaanderen op zoek gaat naar de lekkerste ingrediënten voor een culinaire belevenis, kom je vanzelf aan de vloedlijn uit. De Noordzee biedt, volgens topchefs als Bart Desmedt van restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist, het beste van de hele wereld. Lies Martens gaat scheep met De Goede Hoop en komt terug met een flinke portie echte Zeebrugse Purus-garnalen. Even verderop groeien de “Ostendaises”, Oostendse oesters. En sinds kort is er de Vlaamse Mossel, gekweekt in volle zee voor de kust van Nieuwpoort. Stuk voor stuk lekkernijen, waar een echte West-Vlaming het water van in de mond krijgt. Voor een handvol geirnoart krijg je hier alles gedaan..

Hollandse garnaal

Welkom in de wereld van de Mannen van de Zee. Nederlandse garnalenvissers, stoere onverzettelijke helden voor wie geen zee te hoog gaat. Zij zeggen: het is tijd voor de Hollandse garnaal! De Mannen van de Zee zijn er enthousiast over: licht zilt en ook een tikje zoet, zo smaken de Hollandse garnalen! De belangrijkste vangstperiode van de Hollandse garnalen is het najaar. Langs de Hollandse en Zeeuwse kust en in de Waddenzee wordt op dit natuurproduct gevist. Direct uit zee worden ze gespoeld, gesorteerd, gekookt en dagvers aan land gebracht.

Garnalen vissen

Koppen
De kabeljauwen in onze Noordzee verdwijnen, maar onze vissers halen nu wél inktvis en zeepaardjes op. En Japanse oesters overwoekeren onze havens. In totaal zijn de laatste jaren al 70 exotische dieren en planten opgedoken. Reder Willy Versluys, al 35 jaar in de visserij, ziet de gevolgen: “Ik heb al veel vissen zien gaan en komen. Zo vangen we nu steeds meer zeebaars, steenbolk en pieterman. Soorten die we vroeger veel minder zagen.” De Noordzee warmt op, en dat merk je ook op het strand. De langwerpige, Amerikaanse zwaardscheden zijn zowat de meest voorkomende schelpen aan onze kust. Voor 1989 waren ze nochtans nooit te zien bij ons. “De temperatuur van het zeewater is al één graad gestegen,” vertelt marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). “Dat lijkt weinig, maar voor de fauna en flora in zee is dat veel. De Noordzee is één van de snelst opwarmende zeeën ter wereld.” Door het warmere water stijgt ook de zeespiegel: 20 centimeter de voorbije 80 jaar. “Iets om ons zorgen over te maken,” zegt Seys. “Het wordt stilaan tijd dat we ons bezinnen. Voor onze vissers kan de opwarming nieuwe opportuniteiten betekenen, maar als de zeespiegel blijft stijgen, loopt een groot deel van ons kustgebied onder water.”

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .